Norimberské kulinárske špeciality

Norimberg je centrom Bavorska, s ktorým sa spája i bohatá kulinárska zmes. Bavori majú radi tradičné dobré jedlo a pitie. Niekto si predstaví typického Bavora s klobáskou v jednej ruke a v druhej so studeným pivom. Pravda je však taká, že bavorská kuchyňa ponúka viacero kulinárskych zážitkov. Nemôžeme však vyvrátiť fakt, že Bavori si vedia dopriať.

Na každom kroku v starom meste Norimbergu môžeme nájsť stánky a malé obchodíky s tradičnými norimberskými perníkmi. Sú mäkučké a lepkavé. Majú výraznú okorenenú chuť. A robia sa s rôznymi polevami. Nemci sú známi svojou náklonnosťou k sladkostiam, takže okrem obchodíkov s perníkmi nájdete aj mnoho obchodov so sladkosťami, pralinkami, či bonbónikmi.

Norimberg má však omnoho zaujímavejšiu kulinársku ponuku. Pozadu neostáva nová gastronomická scéna. Poprední francúzsky gastronomický sprievodca označil Bavorsko za najviac kulinársku spolkovú zem v roku 2015. Norimberská reštaurácia Essigbrätlein sa radí k elite. Na tie najlepšie špeciality sa v norimberských uliciach môžete zastaviť napríklad na St. Johannis, Worzeldorf  alebo v starom centre mesta.

V súčasnosti v norimberskej gastronómii kraľujú trendy burgerov a pražiarní kávy. Pre každého kto vyhľadáva multikultúrnu gastronómiu by mal zavítať do štvrte s názvom Gostenhof. Práve tu sa pravidelne tvoria zástupy ľudí čakajúcich na ponuku foodtruckov, ktoré sem prichádzajú.

Späť do sveta klobás. V Norimbergu sú preslávené malé biele norimberské klobásky. Prečo je ich veľkosť práve takáto nie je nikde celkom presne objasnené. Možno to je tým, že svojou veľkosťou dokonale pasujú do žemlí, ktoré sa predávajú v takmer každom norimberskom stánku. Norimberské klobásky v roku 2003 získali prvenstvo od Európskej komisie.  Ako prvé klobásky na svete majú právo používať regionálnu značku „Original Nürnberger Rostbratwurst“.