Vône a chute Maroka

Maroko je doslov kráľovstvo vôní a chutí. Hovorí sa, že ak na trhu v Maroku niečo nenájdete, pravdepodobne to neexistuje. Práve trhy sú miestom, kde môžete naplno vychutnať atmosféru tejto fascinujúcej krajiny. 

Väčšina Maročanov nakupuje jedlo výlučne na trhu, ktorý je cez víkend preplnený na prasknutie. Miešajú sa tu vône čerstvého ovocia a zeleniny s orientálnymi koreninami. Práve koreniny tvoria dôležitú súčasť marockej kuchyne. Tajomstvom marockej kuchyne je korenie Ras-el Hanout, ktoré tvorí zmes viac ako 30 druhov korenia. Tu ho nájdete, koľko len chcete. Šafran, koriander, kardamón, abmra, argánový olej. 

Typickým marockým jedlom je nepochybne tajine (tadžín). Základ prípravy tvorí malá hlinená nádoba v tvare pyramídy, po ktorej je pomenované celé jedlo. Tajine sa pripravuje hneď na niekoľko spôsobov, a to vegetariánsky, s jahňacím mäsom, kuracím, s rybími kúskami a podobne. 

Ďalšími jedlami sú haríra, teda polievka s ryžou a briouats, čo sú plnené taštičky z lístkového cesta. V Maroku si môžete dopriať gastronomický zážitok aj priamo na ulici, kde vám pripravia vynikajúce farebné jedlá. Vyberte si však odskúšaných predajcov, aby ste nemali zažívacie ťažkosti. 

Špecialitou marockej kuchyne je kuskus. Sú to malé guličky zo pšenice, jačmeňa a prosa, ktoré sa čoraz viac stávajú populárne aj v našich končinách. 

Mätový čaj

Marocký mätový čaj je kapitola sama o sebe a je tiež národným nápojom v tejto krajine. Maročania ho zvyknú nazývať aj marocká whisky. Základ tvorí zelený čaj vo verzii gunpowder, ktorý sa sype do vriacej vody. Nechá sa chvíľu povariť a pridajú sa k nemu vetvičky mäty spolu s veľkou dávkou cukru. Následne sa čaj z výšky leje do pohárov a to aj z dobrého pol metra. Mätové lístky sa nechajú v kanvici ďalej lúhovať, vďaka čomu má každý ďalší pohárik vyššie grády. 

Marrákeš Maroko