Gastronómia v Holandsku

Holandská kuchyňa nie je veľmi výnimočná, napriek tomu tu nájdete niekoľko zaujímavých chutí a jedál.

Broodje haring

Broodje haring je haring, ktorý je servírovaný v žemli. Môže byť spracovaný na rôzne spôsoby, toto jedlo je rýchle a lacné.

Hollandse nieuwe

Toto jedlo nie je veľmi očarujúce, ale jeho chuť je originálna. Ide o syrový haring s nasekanou cibuľkou.

Boerenkool Stamppot

Boerenkool Stamppot je zaujímavé svojou prípravou. Je to rozmixovaná kapusta, ktorá je zamiešaná do zemiakovej kaše.

Poffertjes

Poffertjes sú lievance, ktoré sa predávajú v stánkoch na ulici. Sú z pohánky a servírujú sa so sirupom.

Jenever

Ide o holandský gin, ktorý je vyrobený z ovocia. Najväčšími výrobcami tohto alkoholu sú firmy HeinekenBols, ktoré majú naozaj dlhú tradíciu. Jenever rozdeľujeme na mladý a starý. Mladý je bezfarebný a má neutrálnu chuť, zatiaľ čo ten starý ma žltú farbu a výraznú chuť.

Pivo

Pivo v Holandsku je veľmi obľúbené. Tradícia pivovarníctva je veľmi dlhá. Už v 18. storočí sa tu nachádzalo viac ako 700 pivovarov. Medzi tie najznámejšie patria Heineken, Grolsch, Brandt, Skol a Oranjeboom.

poffertjes