Ako správne servírovať víno

Ak si chcete naozaj vychutnávať víno v jeho plnej kráse a sile, musíte dodržiavať pár pravidiel. S vínom sa musí vhodne zaobchádzať, otvárať pri správnej teplote, zvoliť správny typ pohára a veľa ďalších, podľa niektorých ľudí, maličkostí. 

Výber vhodného pohára 

Sklo je často podceňovanou súčasťou kultúry pitia vína. Všetci skúsení someliéri dôkladne vyberajú typ poháda, z ktorého budú určité víno piť. Nejde len o image, ale správny pohár podporí prejav vína a vďaka nemu si váš zážitok ešte umocníte.  

Dekantácia vína  

Dekantácia vína znamená preliatie vína do karafy. Dekantuje sa z dvoch dôvodov. Prvý je taký, že pri prelievaní oddelíme sediment od vína, ak sa jedná o staršie nefiltrované vína. Dôležitejší dôvod je taký, aby sa víno prevzdušnilo, otvorilo a následnej zharmonizovalo. Práve kvôli tomuto sa dekantujú hlavne mladé vína s výraznou štruktúrou, ďalej robustné a silné vína. Tie by ste mali nechať vydýchať až 4 až 12 hodín pred podávaním.  

Správna teplota vína  

Teplota vína pri servírovaní a naliatí do pohárov stúpne asi o 2 stupne, preto je dobré, ak s týmto rozdielom počítate a víno vychladíte o dva stupne viac, ako je odporúčaná teplota na konzumáciu.  

Šumivé vína sa z dôvodu zachovania teploty podávajú v chladiacej nádobe s ľadom a vodou. Používajú sa úzke poháre a šumivé víno sa nedekantuje.  

Biele a ružové vína sa servírujú podobne ako šumivé v nádobe s ľadom a vodou. Použite poháre tulipánovitého tvaru. Biele a ružové vína sa tiež nedekantujú.  

Pri väčšine červených vín sa robí dekantácia. Na servírovanie sa používajú poháre s väčším obsahom.  

talianske víno