Gastronómia v Holandsku

Holandská kuchyňa nie je veľmi výnimočná, napriek tomu tu nájdete niekoľko zaujímavých chutí a jedál. 

Broodje haring 

Broodje haring je haring, ktorý je servírovaný v žemli. Môže byť spracovaný na rôzne spôsoby, toto jedlo je rýchle a lacné. 
 

Hollandse nieuwe 

Toto jedlo nie je veľmi očarujúce, ale jeho chuť je originálna. Ide o syrový haring s nasekanou cibuľkou. 
 

Boerenkool Stamppot 

Boerenkool Stamppot je zaujímavé svojou prípravou. Je to rozmixovaná kapusta, ktorá je zamiešaná do zemiakovej kaše. 

Poffertjes 

Poffertjes sú lievance, ktoré sa predávajú v stánkoch na ulici. Sú z pohánky a servírujú sa so sirupom.  

Jenever 

Ide o holandský gin, ktorý je vyrobený z ovocia. Najväčšími výrobcami tohto alkoholu sú firmy Heineken a Bols, ktoré majú naozaj dlhú tradíciu. Jenever rozdeľujeme na mladý a starý. Mladý je bezfarebný a má neutrálnu chuť, zatiaľ čo ten starý ma žltú farbu a výraznú chuť.  

Pivo

Pivo v Holandsku je veľmi obľúbené. Tradícia pivovarníctva je veľmi dlhá. Už v 18. storočí sa tu nachádzalo viac ako 700 pivovarov. Medzi tie najznámejšie patria  Heineken, Grolsch, Brandt, Skol a Oranjeboom. 

poffertjes